Biotop Kremnických vrchov ponúka včielkam širokú škálu možností na zber nektáru. Včielky túto superpotravinu zbierajú vo voľnej prírode, nezaťaženej aktívnym poľnohospodárstvom a bez chemických postrekov. Naše medy pochádzajú najmä z bylín a liečivých rastlín z priľahlých lúk, stromov okolitých lesov, lipy a lesnej maliny. V našej ponuke však nájdete aj iné druhy medov, napríklad átový, z našej druhej včelnice v Horných Strhároch pri Veľkom Krtíši.
Včielky túto superpotravinu zbierajú vo voľnej prírode, nezaťaženej aktívnym poľnohospodárstvom a bez chemických postrekov. Peľové zrnká sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a sú určené výhradne k výžive včelstva. Je to najväčší antioxidant, ktorý sa v prírode nachádza. Obsahuje “unikátny kokteil živín”, ktorý má v prírodnej liečbe a prevencii pre ľudí mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia.
Včelí chlieb resp. perga je jedinečný produkt, ktorý nie je možné vyrobiť synteticky v laboratóriu. Vyrobiť ho dokážu iba včely vo vnútri úľa. Perga je fermentovaný kvetový peľ. Je bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny, antibiotiká, stopové prvky, enzýmy a mnoho ďalších výživných prvkov. Účinkuje 3x viac antioxidačne a antibakteriálne ako obnôžkovy peľ. Včelí chlieb je kombináciou medu, peľu a mliečnych fermentov. Vďaka kyslosti včelieho chleba je pre náš organizmus veľmi ľahko konzumovateľný a stráviteľný.
Včely taktiež vyrábajú zlúčeninu z miazgy ihličnatých stromov alebo zo vždyzelených drevín. Miazgu skombinujú s vlastnými výlučkami žliaz a včelím voskom, vytvoria lepkavý zelenohnedý produkt, ktorý mimo iné použijú aj ako povlak na steny vo vnútri úľov. Zloženie propolisu sa môže líšiť v závislosti od umiestnenia včiel a od toho, ku ktorým stromom a kvetom majú prístup. Propolis má antibakteriálne, antivírusové, protiplesňové a protizápalové vlastnosti.
100% včelí vosk je produktom tráviaceho procesu včiel robotníc. Vzniká činnosťou voskových žliaz, ktoré vylučujú tekutý vosk, ktorý na povrchu tuhne do takzvaných šupín. Včela robotnica vyprodukuje v priemere 8 šupín za 12 hodín a na 1 gram včelieho vosku je potrebných až 1000 takýchto šupín. Včely používajú vosk hlavne na stavbu plástov, keďže je tvrdý, odolný a nerozpustný vo vode. My využívame tento včelí vosk pri výrobe našich balzamov a sviečok.
Medovina sa označuje za typický slovanský nápoj, ktorý mal využitie pri obradoch, ale aj v každodennom živote. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni, Gréci, Rimania a Slovania. V minulosti ju považovali za zdroj života, múdrosti a sily. Možno ju s čistým svedomím zaradiť medzi elixíry zdravia. Medovina je predovšetkým vhodná na udržanie si vitálnej a duševnej sily. Pôsobí taktiež pozitívne na náš imunitný systém, a podobne ako hroznové víno, obsahuje antioxidačné látky na báze polyfenolov. Je vyrobená z medu a vody. Naša medovina ponúka lahodnú zmes agátového medu, škorice, vanilky a klinčekov. Pije sa dvomi spôsobmi, v lete schladená na 12-16 stupňov, v zimnom období zohriata na 55-60 stupňov.